fredag den 10. april 2009

Jacob Ejersbo, Eksil




Dette første bind af et trebindsværk, skrevet af Jakob Ejersbo, var egentlig en novelle, men da den var på omkring 300 sider valgte Jacob sammen med sin redaktør, at tage den ud af novellesamlingen, revolution, som udgives senere i 2oo9. Og endnu i 09 udgives en kæmpe roman, Liberty. Hermed er det kæmpeværk, som forfatterne har arbejdet på siden han udgav kæmpehittet Nordkraft, komplet. I løbet af arbejdet fik han konstateret kræft, og han knoklede til det sidste for, at færdiggøre dette sidste; Livsværket.

Eksil foregår i Tanzania hvor Ejersbo voksede op. Det er historien om Europærerne i Afrika, deres børn som nærmest er født i Afrika og i høj grad identificerer sig med dette land, og ikke hjemlandet, som her i historien er England.

Pudsigt nok har Jacob valgt, at skrive om en pige på 16 år, en engelsk pige, en tomboy. Hun har alt for frie tøjler og eksperimentere både med stoffer, sprut og sex. Der mangler i uhyggelig grad opsyn med denne vilde pige som skriger på hjælp, og kun søsteren formår at være et fast holdepunkt i hendes liv. Moderen rejser tilbage til England og faderen rejser Afrika tyndt som lejesoldat i diverse konflikter. Kun de få fejlskridt han opdager straffer han, og altid korporligt.

Eksil er en uhyre grum historie om, hvordan børns grænser skrider hvis voksne i uhyggelig grad er fraværende.

Det er med store forventninger jeg ser frem til novellesamlingen og gigant romanen. Stay tuned!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar