fredag den 18. april 2008

Adichie, En halv gul sol



Nigeria i 70'erne, biafrakrigen som mange husker fra tv, krisen og krigen med grusomme folkemord på et folk, som bare ønskede sig sin egen stat.
Vi møder tvillingepigerne Kainene og Olanna, der vokser op i en velhaverfamilie, Olanna gifter sig med en universitetslærer som er meget politisk engageret, der diskuteres heftigt politik i deres hjem, hvor venner kommer på besøg med netop dette for øje. Den anden tvilling, Kainene er mere karriereorientert og arbejder i faderens virksomhed medens hun har en affære med en britisk forfatter.
Olanna ansætter en ung dreng, Ugwu som kommer fra landet. Han er kun et barn da han starter hos familien, men udvikler sig til, at blive indbegrebet af en tro tjener. De behandler ham som en del af familien og lærer ham at læse og skrive.
Biafrakrigen bryder ud, og alting ændrer sig. Familien må flytte til trange kår, Ugwu bliver indrulleret i militæret, alles verden bliver kaotisk. Selv Kainene som normalt "flyder ovenpå" berøres af konflikterne i landet.
Bogen tegner et stærkt portræt af Afrika, de gamle stammers fortsatte magt og hieraki som oftest er årsag til borgerkrige og kriser.
Gid alle læste denne bog!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar