lørdag den 30. august 2008

Gazan, Dinosaurens fjer


Sissel-Jo Gazans Dinosaurens fjer, er en krimi skrevet over og omkring Sissel-Jo's biologispeciale. Det er ikke alle der får muligheden for, at tage livet af en irriterende vejleder, men hovedpersonen Anna Bella's vejleder dør på det ondeste. Han er inficeret med bændelormetinter. Følgerne heraf vil jeg ikke komme nærmere ind på her. Der sker en masse i Anna Bellas liv, ikke nok med, at hun snart skal aflevere speciale med en død vejleder, hun finder også ud af chokerende ting om sin egen barndom. Hvis du vil være klogere på teorien om fuglene som nutidens dinosaurer men ikke får læst den tunge faglitteratur er Dinosaurens fjer lige noget for dig. Vil du bare læse en spændende krimi kan du også trygt dykke ned i Sissel-Jo's bog. Dog synes jeg, at for mange af hovedpersonerne har for mange personlige lig i lasten. Det er unødvendigt og lidt for meget til, at det er troværdigt. God underholdning til en mørk vinteraften.

Molina, Månevind


Netop færdig med Månevind af spanske Molina.
Bogens tidsramme er i dagene omkring månelandingen. Altså fra Apollo 11 opsendes og til den lander igen. Hovedpersonen er en 13-14 årig dreng og stedet er langt ude på landet i Spanien. Drengens forældre er bønder, de lever af agerbrug og faderen har en nænsom omgang med sine afgrøder og holder af sin tilværelse som bonde. Drengen derimod facineres mere af bøger, han er den første i familien der kommer over grundskolen, og landbruget forekommer ham trivielt og kedsommeligt des mere han selv udvikler.
Allerede i sin unge alder er han derfor lidt en outsider i det samfundslag han voksede op i. Barndomsvennerne er blevet landmænd og mekanikere, og skolen han går på er fyldt med bedrestillede børn som finder ham uinteressant og bondsk.
De største passioner finder han i månelandingen - og Faye Dunnaway som han netop har set i Bonnie og Clyde i den lokale biograf. Kontrasterne er enorme. Amerikanerne kan lande på månen, men i Francos Spanien har de fleste stadig ikke indlagt vand i husene, lokummet er i gården og brønden fungerer som køleskab. De katolske præster forsøger at holde drengene på dydens smalle sti ved hjælp af grove trusler, så fantasierne om den smukke Faye Dunnaway er skyld og skam betonede.
Ind imellem drengens dagligdag får man de bare facts om månelandingen som han følger i alle de medier han overhovedet kan finde.
Bogen giver et forrygende tidsbillede omkring den berømte månelanding. Man får samtidig et hjørne af Spaniens historie under Franco og hvilke konsekvenser denne periode havde for folk. Dertil kommer historien om drengens dilemma. Jeg vil varmt anbefale

fredag den 29. august 2008

Grünfeld, mindre pletter


Mindre pletter handler om en ung kvinde som netop er blevet forfremmet. Hun er nu leder af socialrådgiverne í Frederiksberg kommune, et job hun nidkært har tilkæmpet sig. I korte tilbageglimt får man indtrykket af, at hendes egen familie måske burde have været en social sag, men hjælpen når aldrig frem. Nu står hun med ansvaret for andre familier i lignende situationer og skal tage de endelige beslutninger. Men hvad sker der den dag hun træffer den forkerte? Det sker da en ung ideologisk socialrådgiver kontakter hende i en sag om en indvandrerfamilie. Sønnen har en hjertefejl, og familien bor under kummerlige forhold. Rådgiveren vil optimere hjælpen til den stakkels familie, men må skrinlægge det da hun bliver affærdiget af chefen, som påstår, at netop denne familie er kendt af forvaltningen som nogen, der vil gøre alt for af få ekstra midler ud af kommunen.
I baggrunden af denne historie får vi historien om hovedpersonen som veninde (en rigtig dårlig én), og som kæreste til en mand som nu har kastet sig over hendes kollega . sikkert i mangel på hjemlig ømhed. Frugten i hendes fint udstillede frugtskåle er kun til pynt og kasseres i flæng så snart de viser de mindste tegn på fordærv.
Nu ruller skandalen, og hun hænges ud som hele bristen i det sociale system af dagspressen. Dette er mere end hendes pletfri image kan bære, og da hun aldrig tidligere har vist svaghed er det endnu sværere at gøre det nu. Derfor bliver udvejen - måske - at tage livet af sig. Muligvis i den krog hun er i færd med at hænge op i loftet over parrets dobbeltseng.